Right Now

De daad van het claimen heeft een dubbele connotatie. Hoewel het teruggrijpt naar een geschiedenis van kolonisatie en diefstal, zouden we de staking ook kunnen beschouwen als een vorm van claim, wanneer mensen de rechten die ze zijn ontnomen terugnemen.

Sarah Demoen & Eona Mccallum - Right Now 16:9

Het terugvorderen biedt een tegenhanger voor sluiting en particulier eigendom, vooral wanneer dit collectief en voor iedereen wordt uitgevoerd. De claim heeft hypothetische, utopische en speculatieve kwaliteiten; er wordt geen toestemming gevraagd.

Kunst kan een nuttig instrument zijn voor het terugvorderen, omdat het de mogelijkheid biedt om op een breed en experimenteel niveau te speculeren. Door haar symbolische karakter wordt een echt politiek en sociaal engagement echter discutabel. Kunnen we deze lus van fictie overwinnen bij het herwinnen via de kunst? En als we eenmaal hypothetisch geclaimd hebben, hoe kunnen we deze constructies dan gebruiken en bewonen?

Aan de hand van een speelse kijk op het format van het symposium, bekijkt Right Now de emancipatorische mogelijkheden van de handeling van het claimen, door middel van perspectieven van feministische speculatieve fictie en utopische literatuur.


Een project van: Eona McCallum & Sarah Demoen — Met steun van: wpZimmer, workspacebrussels, Mondriaan Fund

Residencies

09.07.2018 - 22.07.2018
workspacebrussels
11.06.2018 - 24.06.2018
workspacebrussels