Alexander Vantournhout

© Tom Van Mele
© Tom Van Mele

Bio

Alexander Vantournhout (1989, BE) studeerde single wheel, jongleren en dansacrobatiek aan het ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) en hedendaagse dans aan P.A.R.T.S. Hij creëerde verschillende solo's waaronder CAPRICES (2014) en ANECKXANDER (2015, co-creatie met Bauke Lievens), die de Circus Next award en de Publiek- en Jonge Theaterprijs in Theater aan Zee won, en werd geselecteerd voor het Aerowaves Network en Het Theaterfestival. Voor Raphaël (2017) werden Vantournhout en Lievens artists-in-residence bij KC nona. Alexander is Cultureel Ambassadeur van de Stad Roeselare, geassocieerd kunstenaar bij PERPLX (Marke) (2017-2019) en artist in residence in Vooruit (2017-2021).

Alexander heeft regelmatig lesgegeven aan het ESAC en ACAPA (Academie voor Circus en Performance Art, Tilburg). Als gastdocent gaf hij les bij P.A.R.T.S., CODARTS en Vertigo. Na zijn afstuderen aan P.A.R.T.S. vervolgde Alexander zijn studie en reisde hij naar Vermont om (contact)improvisatie te studeren bij Steve Paxton en Lisa Nelson. Sinds kort is hij verbonden aan Movement Culture, het bedrijf dat is opgericht door Ido Portal, waar hij informatie heeft uitgewisseld met en gestudeerd onder Martin Kilvady, Ido Portal en Fighting Monkey. Alexander maakt sinds 2017 deel uit van het Fighting Monkey Research Team (Rootlessroot).

Alexander's bewegingstaal wordt beïnvloed door verschillende pedagogische processen en door het werken op verschillende terreinen binnen de kunsten. Twee constanten binnen zijn artistieke bezigheden zijn een zoektocht naar creatief en kinetisch potentieel in de lichamelijkheid en een onderzoek naar de vele aspecten van de relatie tussen performer en object.

Projecten & voorstellingen