Anton Lambert

Anton Lambert

Bio

Anton Lambert (België, °1997) begon op zesjarige leeftijd met muziek. Hij begon met het spelen van de cello, waarbij hij zich vooral richtte op klassieke muziek. Later stapte hij over naar de contrabas, wat hem naar jazz en geïmproviseerde muziek leidde. In 2020 studeerde hij af aan de Bachelor in de Jazz aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Momenteel doet hij zijn masteropleiding contrabas bij Nathan Wouters en studeerde hij elektronische muziekcompositie bij Jorrit Tamminga en Andrew Claes, met de nadruk op Pure Data programmering en live-elektronica.

Naast zijn praktijk als contrabassist in verschillende muziekensembles zoals de zwarte zusters, The One Frame Movement,... werkt hij als elektronisch muzikant en componist mee aan interdisciplinaire projecten; als live muzikant begeleidt hij theater- en dansvoorstellingen of creëert hij geluidsinstallaties voor multimediale kunstwerken.

Zijn elektronische muziek is gebaseerd op de principes van klanksynthese en op klank in relatie tot klankobject; geïnspireerd op de theorieën van Pierre Schaeffer. Hij werkt met opgenomen geluiden en manipuleert ze, totdat de oorsprong van de klank nauwelijks meer te herkennen is en een muzikaal element wordt. Hij richt zich -door middel van psychoakoestische theorieën- op de fysieke sensaties die mensen ervaren en het emotionele effect dat het op hen heeft. Zijn composities zijn vooral geïnspireerd op geluiden en geluiden uit het echte leven, die hij vormgeeft en modificeert; hij creëert ruimtelijke soundscapes die de verbeelding en de oren triggeren om op een ander niveau te luisteren. Zijn assemblages bestaan uit opnames die hij in zijn dagelijks leven heeft gemaakt - sommige zijn opgenomen op Java (Indonesië) tijdens zijn residentie daar in 2019.

Projecten & voorstellingen