Wolfa Collective
Bio
Wolfa is een gedaanteverwisselaar, een entiteit die alleen door anderen zichtbaar wordt. Ze stelt een naam voor een gedeelde identiteit voor - een “post-identiteit” die de leden van het collectief zowel gedeeltelijk creëert als hun eenzaamheid ontmantelt. In 2024 richtte Wolfa in Antwerpen het Wolfa Collective op, waar kunstenaars uit verschillende landen en disciplines samenkomen, waaronder dans, drama, geluid, film, kostuumontwerp, beeldende kunst en belichting. Door haar veranderende uiterlijk kunnen verschillende artiesten haar naam aannemen, waardoor het collectief een vloeiende vorm en structuur krijgt. Het doel is om een transdisciplinair platform te creëren dat experimenteel, collaboratief werk stimuleert. Wolfa is toegewijd aan het creëren en presenteren van werken die horizontale creatieve processen, gedeeld auteurschap en collectieve stemmen verkennen. De kern van de filosofie is het concept van een verschuivende “queer structuur”, waarbij “queer” staat voor het potentieel van zowel henzelf als hun werk om voortdurend te transformeren en zich te verzetten tegen vaste formats en traditionele grenzen.
De kunstenaars van Wolfa Collective zijn opgeleid aan instellingen als het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Dans, Kleinkunst en Compositie), ArtEZ Dance Artist, het Conservatorium van Amsterdam, RITCS, Skurup Folkhögskola, Nordens Fotoskola, New Education for Contemporary Dance en Centro Andaluz de Danza. Ze brengen een schat aan ervaring mee, van het creëren van eigen werk en het samenwerken met andere kunstenaars tot het werken met gezelschappen en het deelnemen aan verschillende projecten. Hun samenwerkingen omvatten werk met Cullberg, Deens Danstheater, GRIP en Tout Petit, en hun voorstellingen zijn te zien geweest op locaties als het Nationaal Theater van Griekenland, Blikfabriek, LAFS#8 Arenberg, de Studio, Archipel, l'Uzinne, Café Theater Festival, MORPHO kunsthal extra-city, Kavka Oudaan, en Södra Teatern.
De stichtende kunstenaars van Wolfa zijn Ella-My Blomdahl, Elin Hallqvist, Luca Tomaselli en Dimitra Sofroniou, samen met de kunstenaars die deelnemen aan het eerste project.