Still Alive

Coproduction 2024
IMG 1716

Hoe kunnen artistieke praktijken een ecologie van herstel bewerkstelligen, en creatief protocollen ontwerpen met een regeneratieve benadering van het verlies van landschappen? Hebben we andere manieren van gerechtigheid, milieuwetgeving en herstelacties nodig? Wat voor soort artistieke processen hebben we nodig als een gebaar van zorg voor het planetaire? Hoe kunnen transdisciplinaire allianties een antwoord op ecocide inspireren?

Maak kennis met het onderzoekscollectief: Maria Lucia Cruz Correia (kunstenaar en initiatiefnemer van het project), Marine Calmet (milieurecht), Prof. Brunilda Pali (restoratieve rechstpraak), Evanne Nowak (klimaatrouw), Lode Vranken (architectuur), Vinny Jones (lichtontwerp), Dave Balle (bodemecologie, vruchtbaarheid), Mathias Velle (dramaturgie), Mark Pozlep (kunstenaar, videograaf). Samen richten zij zich op het vinden van gemeenschappelijke instrumenten en strategieën om te herstellen, te verzachten en te herstellen.

Zij vormen het LAB for the research of Sacrifice zones en stellen een site-responsieve artistieke interventie op locatie voor, in de vorm van workshops over rechten van de natuur, klimaatverdriet en aardcontracten. Voor elk studie-object zullen ze een protocol ontwikkelen voor de gemeenschap, zowel menselijk als meer dan menselijk. Ze zullen een proces van herstel ontwerpen op plaatsen die zijn aangetast door milieumisdaden of klimaatverandering.

Hun eerste studiecase van ecocide zal de Zenne zijn, een symbolische start in het hart van Europa. Als methodologie zullen ze onderzoek doen naar de impact van het doden van deze rivier op een voorouderlijk en kosmologisch niveau, maar ook op de gezondheid van gemeenschappen langs de rivier, zowel menselijke als meer dan menselijke. De droom is om de Zenne rivier wettelijk te erkennen als een entiteit.

productie: wpZimmer - coproductie: Viernulvier, NTGent, workspacebrussels, Far° Festival des arts Vivants Nyon, Dream City, C-takt - dank aan: Leuven Institute of Criminology, Wild Legal, Human Rights Consortium UGent, European Forum for Restorative Justice, Green Art Lab Alliance - met steun van: de Vlaamse Gemeenschap

Residenties

01.05.2023 - 30.06.2025

workspacebrussels

16.02.2021 - 26.02.2021

Kaaitheater