Retrieve

Retrieve / Extraits d'Afrique gaat op zoek naar de plaats die tegenwoordig in onze interieurs wordt ingenomen door "Afrikaanse objecten".

Anne Thuot - Retrieve 16:9

Participatief en multidisciplinair (met video, performance en schrijven), bestaat het uitgangspunt van dit project uit interviews met inwoners van verschillende Europese steden, die eigenaar zijn van "Afrikaanse objecten" en via hen emotionele banden onderhouden met het Afrikaanse continent.

Deze in Afrika vervaardigde, geïmporteerde, geplunderde of van de ene generatie op de andere overgebrachte objecten hebben de hele weg naar Europa afgelegd en dragen een reeks meervoudige, tegenstrijdige verhalen met zich mee die de twee continenten met elkaar verbinden. Hun reis, van land tot land, van stad tot stad, of van de schoorsteenmantel tot de kast, vertelt het verhaal van een bijzondere relatie en van een emotionele, historische en politieke herinnering. Ze onthullen verschillende facetten van onze respectievelijke geschiedenissen.

Retrieve / Extraits d'Afrique wordt vervolgens met het publiek gedeeld door middel van een in situ video-installatie die de verschillende Afro-Europese objecten en verhalen die in elke stad verzameld zijn, samenbrengt en bezielt. Deze installatie is een kruising van ware verhalen en fictie, van interviews en performance-interventies en combineert oprechte woorden met gefilmde beelden van Lydia Richardson, een excentriek personage dat de zogenaamde volledigheid en privileges van de Europese identiteit belichaamt, die Anne Thuot nu al twee jaar lang tot leven brengt.

Een project van Anne Thuot — In samenwerking met Flore Herman & Sara Sampelayo — Met de medewerking van de inwoners van verschillende Europese steden — Met steun van CIFAS (Brussels), IN SITU- European Platform for Artistic Creation in Public Space, Lieux Publics (Marseille), C-TAKT (Neerpelt), workspacebrussels & Fast asbl.

Residenties

08.01.2018 - 20.01.2018
workspacebrussels