Kotatsu

Coproduction 2021

In deze voorstelling nodigt Emi mensen uit om zich te verzamelen rond een kotatsu, een lage Japanse tafel met een verwarming aan de onderkant waarrond mensen op kussens zitten. Bedekt door een dikke deken die tot op de vloer wordt gedrapeerd, kun je je benen eronder leggen en warm blijven terwijl je je ontspant. Veel Japanse huishoudens hebben er in de winter een in hun woonkamer.

Een kleine groep kan comfortabel zitten, waaronder Emi zelf. Als je je in de woonkamer vestigt, zal Emi je een verhaal vertellen dat het audiowerk Somewhere to put your bum down als vertrekpunt heeft. Deze tekst werd geschreven in het voorjaar van 2020 en gepubliceerd als een podcast in het kader van het audiovisuele zomerprogramma van workspacebrussels a room with a view.

Het verhaal neemt de handeling van het zitten en de verschillende zitmogelijkheden in je huis als uitgangspunt om te kijken naar hoe we onze leefruimte bewonen, bijvoorbeeld door de verdeling van werk en vrije tijd of sociale tijd versus alleen tijd. Emi reflecteert op de manier waarop onze omgeving vorm geeft aan onze persoonlijkheid en vice versa, of het gebruik van de ruimte nu uit noodzaak is of beïnvloed wordt door de cultuur.

Het verhaal slingert zich door Emi's oma's huis in Japan en haar huizen in Canada en België en nodigt je uit om je de bezienswaardigheden en geluiden van elke plek voor te stellen. Onderweg moedigt Emi je aan om je plaatsen uit je verleden te herinneren en daar te blijven hangen. Op die manier versmelten de ervaringen en ontstaat de verhaallijn gezamenlijk.

Kotatsu wordt in 2020-2021 ontwikkeld en wordt door workspacebrussels gecoproduceerd.

Kunstenaar

Afgelopen voorstellingen

Somewhere to put your bum down

1.07.2020 14:00