Surplus Cinema

Een feministische wijze van film maken & dekoloniale praktijken van plaats maken en ruimte innemen

Surplus cinema WSB

De Surplus Cinema onderzoeksgroep is een verzameling van kunstenaars, schrijvers en denkers uit Griekenland en de diaspora, die werken op het kruispunt van performance, film maken, collectief actiegericht onderzoek en cultureel activisme. Het project gaat uit van intersectionele feministische methodologieën en dekoloniale praktijken als een manier om hun diasporische ervaringen te positioneren, en als een startpunt voor het vormen van collectieve constellaties en gemeenschappen.

We bewegen als body-camera's, als ciné-dansers. De relatie van onze lichamen tot land, gebaren en verbeelding wordt een middel om polyfone en diasporische filminstrumenten te verkennen. We voeren dialogen in cyclische vormen en erkennen de voortdurende praktijk van het leren met elkaar, het bevragen van witte patriarchale verhalen die vaak het werk van vrouwelijke en niet-binaire kunstenaars verkeerd lezen, voorstellen of onaantastbaar maken.

Bij workspacebrussels zullen we onze methodes van programmering en onderzoek naar geselecteerde films uitdiepen. Door het lezen van Dimitra Kotouza's boek Surplus Citizens en andere teksten, en door interactie met een reeks materialen, willen we een vocabulaire van speelse gebaren creëren: beelden, video performances en ciné-notes. Door middel van dit proces zullen we een workshop format ontwikkelen over camera-lichaamsbeweging en de basis leggen voor een reeks teksten met het oog op een aanstaande publicatie.

Deze residentie maakt deel uit van de voorbereiding van het eerste publieke programma Surplus Cinema dat plaatsvindt van 23 tot 25 november in de Beursschouwburg. Het driedaagse programma omvat screenings, publieke discussies en een workshop over feministisch filmmaken in een Griekse context, met als doel het eurocentrisme te ontkrachten en de feministische lijnen van het bewegend beeld te onderzoeken.

Met een voorliefde voor handgemaakte, hybride, kleine en activistische cinema's, wil Surplus Cinema een ruimte maken voor de gemeenschap, door cinema te gebruiken als een plaats-nemende en ruimte-nemende praktijk waar we samen kunnen voeden, dromen en vreugde ervaren op bevrijdende manieren.

Workdays facilitated by Christina Phoebe and Elli Vassalou with the contributions of the Surplus Cinema research group: Maria Christoforidou, Sofia Dati, Geli Mademli & Rabab El Mouadden — Residency support: workspacebrussels — Project supported by: Beursschouwburg, VGC & workspacebrussels

Residenties

12.09.2022 - 23.09.2022

workspacebrussels