The Fragmented Self

Coproductie 2018

The Fragmented Self is een interdisciplinair co-onderzoeksproject met vijf kunstenaars en vijf VUB-studenten uit zeer verschillende domeinen.

Brian den Hartog - The Fragmented Self 16:9

Gedurende zes maanden kwamen de kunstenaars en studenten regelmatig bijeen om hun onderzoek, inspiratiebronnen en feedback te delen. Hun thematische aanpak richt zich op de gefragmenteerde identiteitsconstructies die in onze multimediale samenleving voorkomen. Aan het einde van het traject presenteren ze hun resultaat tijdens een publieke happening.

Bij de toegang tot het gebouw krijgen de gasten een citaat dat betrekking heeft op het onderwerp van de expositie: technologie en identiteit. Gedurende de hele expositie kunt u proberen uw ervaringen te relateren aan dit citaat. Op de bovenste verdieping, ingericht als woonkamer en waar een drankje wordt geserveerd om een vriendelijke en ontspannen omgeving tot stand te brengen, wordt u gevraagd te reflecteren op uw gegeven citaat en een persoonlijke Socratische Dialoog aan te gaan met Jurian Reinartz.

Onderweg ervaar je verschillende artistieke installaties en wetenschappelijke reflecties over het onderwerp. Brian den Hartog maakte verschillende video-installaties, waaronder The Crash, die een reis vormen van datgene wat we als fysieke werkelijkheid waarnemen naar datgene wat daarbuiten zou kunnen liggen. Hoe kunnen we onszelf definiëren als alles om ons heen, de structuur van de werkelijkheid die we vertrouwen, loskomt?

Brian den Hartog - The Crash

Skander Ouni zal zijn onderzoek presenteren naar de technologieën die we ontwikkelen voor mensen met een handicap. Hoe verhouden ze zich tot de maatschappij? Naast een animatiefilm zal Skander een aantal omstandigheden creëren waarin het publiek kan ervaren hoe het is om een handicap te hebben. Op welke manier kunnen de technologieën die we ontwikkelen om te leven met een handicap een vooruitgang van het menselijk lichaam in het algemeen worden?

Amanda Smets toont de relatie tussen taal en identiteit. Vandaag de dag zijn we, met behulp van technologie, in staat om ons uit te drukken in veel verschillende talen. Maar technologie heeft zijn beperkingen. Vertalen is een creatief proces en die creativiteit gaat verloren als de technologie ingrijpt. Alleen de mens heeft de vaardigheden om ervoor te zorgen dat de moeilijkheden van het vertalen worden overwonnen, en om de schoonheid van de taal te garanderen.

Deborah Smets onderzocht hoe technologische vooruitgang en de opkomst van nieuwe media een grote invloed hebben op ons leven, ook op cultureel gebied. We kunnen ons de vraag stellen of deze werken beperkend zijn of niet. Gebruiken we media om ons cultureel te verrijken of ontneemt het ons onze culturele ervaring? Verliezen we de waarde van (culturele) ervaringen door ze vast te leggen? En tot slot: heeft dit vooral te maken met het internet en het interactieve karakter ervan? Deborah werkte samen met kunstenaar Roel Heremans en schreef een scenario voor het publiek om deel te nemen aan een rollenspel om dit onderwerp te verkennen.

Rens Jonker werkte samen met Benjamin Vandewalle om ruimtelijke bewegingspatronen te visualiseren door gebruik te maken van algemeen beschikbare tracking technologie (Google Maps), en om te demonstreren hoe het gebruik van Google Maps navigatie in een stedelijke omgeving de gebruiker een tunnelvisie kan geven.

Nazanin Fakoor toont haar installatie 'Light Drawing', een efemere tekening die ontstaat door de weerkaatsing van lichtstralen van een spiegelvel. Het wordt gevormd door de omstandigheden van de omgeving en de bewegingen van de toeschouwers. Feras Daouk creëerde een auditieve ervaring met soundscapes voor elke afzonderlijke ruimte die de ruimtes op het artistieke pad dat het publiek zal volgen met elkaar verbindt.

© Paul McGee
© Paul McGee

Ga met ons mee om installaties, voorstellingen, gesprekken te ontdekken... of gewoon om een biertje met ons te drinken op het dakterras!

Door: Brian den Hartog & gasten VUB — Met steun van: workspacebrussels

Kunstenaar

Afgelopen voorstellingen

The Fragmented Self

29.05.2018 19:00 - 23:30