Abed Kobeissy

© Lara Nohra
© Lara Nohra

Bio

Abed Kobeissy is een muzikant uit Beiroet. Zijn werk varieert van soloprojecten en samenwerkingen tot muziekcomposities voor film, theater en dans. Met de Levantijnse buzuq als zijn belangrijkste instrument heeft zijn muziek een lokale identiteit die tegelijk onvoorwaardelijk geworteld is in het heden. Zijn muziek vertrouwt op de lokale stedelijke soundscape als de belangrijkste generator van taal en emotionaliteit, terwijl ze onderwerpen aansnijdt die vaak gerelateerd zijn aan familie en thuis.

Kobeissy kreeg reeds verschillende compositieopdrachten, zoals van de Berlijnse Biënnale in 2017, het CTM Music Festival in Berlijn in 2020 of het Irtijal/Huddersfield Contemporary Music Festival in 2021. Sinds 2017 is hij resident-componist bij EMS Studios in Stockholm. Hij schreef ook verschillende onderzoeken in opdracht op het gebied van muziek en musicologie.

In 2016 richtte hij samen met percussionist Ali Hout uit Beiroet het elektro-akoestische duo Two or The Dragon op, waarmee hij twee albums uitbracht, Prelude For The Triumphant Man (2017) en Dance Grooves For The Weary (2021). Hij was medeoprichter van het Libanees-Duitse beat-noise kwartet Stellar Banger met Ali Hout, Joss Turnbull en Pablo Giw, met wie hij het album Data Is (2021) uitbracht.

Kobeissy's werd werd gepresenteerd op verschillende festivals en evenementen zoals het Berlin International Film Festival, CTM Music Festival, Supersonic Int'l Music Festival, Donaueschingen Musiktage, Féstival d'Avignon en andere evenementen wereldwijd.

Hij heeft een master in Advanced Studies over de semiotiek van muziek in Arabische cinema en hij heeft lesgegeven aan de Libanese American University.

Projecten & voorstellingen