Bára Sigfúsdóttir

© Jolien Naeyaert
© Jolien Naeyaert

Bio

Bára Sigfúsdóttir (1984, IS) is een IJslandse choreografe die hedendaagse dans studeerde aan de IJslandse Kunstacademie, in de Amsterdamse Kunstacademie en tenslotte aan P.A.R.T.S., de school van Anne Teresa de Keersmaeker in Brussel, waar ze zich zowel richtte op danstraining, bewegingsonderzoek als choreografie.

Bára neemt altijd het improvisatieproces als uitgangspunt van waaruit ze muzikaal, meerlagig choreografisch materiaal ontwikkelt. Ze legt een sterke focus op het isoleren van lichaamssegmenten, waarop ze verschillende ritmes toepast. De beweging die ze creëert blijft transformeren en ontvouwen en genereert een veelheid aan begrippen en referenties. Verweven met deze benadering is Bára's focus op het menselijk lichaam en het bestaan ervan in de maatschappij. De positie van het individu in relatie tot de maatschappij en de natuur zijn terugkerende thema's in haar werk. Door middel van verschillende benaderingen streeft zij naar een directe maar poëtische communicatie met een publiek om te reflecteren op zowel tijdelijke als eeuwige vragen zoals onze relatie met de natuur, onze verbinding met het verleden en onze positie in het heden. Bára creëert zeer persoonlijk, beeldend en fantasierijk werk dat een divers publiek bereikt.

Bára's voorstellingen On the other side of a sand dune, The Lover, TIDE, 'being' en FLÆÐI zijn gepresenteerd op nationale en internationale podia en festivals, waaronder Reykjavik Arts festival, Biënnale van Venetië, Ice-Hot Nordic Dance Platform, Tanzmesse, Performatik festival, Theaterfestival, Moving Futures festival, Theater Aan Zee en Julidans. In 2015 werd The Lover geselecteerd voor het prestigieuze Circuit X netwerk, waardoor 5 veelbelovende jonge performancemakers uitgebreid konden toeren in Vlaanderen en Nederland. The Lover ontving 6 nominaties voor de IJslandse Performing arts Awards in 2019, waarbij Bára werd bekroond met 'Choreographer of the Year' en 'Dancer of the Year' in IJsland.

Projecten & voorstellingen