Cecilia Lisa Eliceche

© Herman Sorgeloos
© Herman Sorgeloos

Bio

Cecilia Lisa Eliceche (Wallmapu, 1986) is een danser, choreograaf en pleitbezorger van de dans gevestigd tussen Salvador de Bahia en Brussel. Hen wordt doorkruist door meer dan 500 jaar kolonialisme in Abya Yala en is geïnspireerd door eeuwenoude tijden die zich buiten de lineariteit bevinden. De territoria die Cecilia bewandelt bewonen hun. Hen vat dans op als een ruimte om op een andere manier andere werelden te beoefenen. Culinaire kunsten en rituelen rond dood, geboorte en levensonderhoud staan centraal in hun werk en leven.

Cecilia werkte samen met onder meer Janet Panetta, Etienne Guilloteau, Claire Croizé, DD Dorvillier, Eleanor Bauer en Heather Kravas.

In 2021 begon Cecilia aan een vierjarige reis om samen met Tata Xuxuca en Paulo França (van de Candomble Terreiro o Congo-traditie Tumba Junsara) en Dr. Khyra Malika Daniels de Nkisi-collectie in het Museum van Centraal-Afrika te bestuderen. Hen is medeoprichter van Dancing at the Crossroads (As We Walk). Cecilia is Houngan Jean-Daniel Lafontant, Egbomi Nancy de Souza en Moira Ivana Millan dankbaar voor hun lessen en vriendschap.

Sinds 2016 deelt Cecilia leven en werk met de Braziliaanse kunstenaar Leandro Nerefuh en duikt hen in de diepe waters van Ayiti. In 2020, onder begeleiding van Ruro Caituiro, beviel Cecilia in gezelschap van Leandro van de goddelijke Toya.

Van januari 2021 tot april 2023 is Cecilia Lisa Eliceche als lid van het collectief Dancing at the Crossroads (As We Walk) een van de huiskunstenaars van workspacebrussels.

Projecten