Mario Barrantes Espinoza

© Tiny Geeroms
© Tiny Geeroms

Bio

Mario Barrantes Espinoza (1991) is een Costa Ricaans-Nicaraguaanse kunstenaar die woont en werk in Brussel. Die studeerde theater en dans aan de Nationale Universiteit van Costa Rica, voordat die naar België verhuisde, waar die afstudeerde aan de Training Cycle (2016) en de Research Studios (2018) bij P.A.R.T.S. Hij werkte mee aan projecten van François Chaignaud, Théo Mercier, Benjamin Abel Meirhaeghe, Michiel Vandevelde en Eszter Salamon, en was gastkunstenaar bij de bands Peaches en The Subs.

Mario ontwikkelt momenteel projecten als onafhankelijk kunstenaar. Zijn werk verweeft performance, het (her)schrijven van teksten en het gebruik van stemgeluid, met materiaal afkomstig uit de popcultuur en mainstream media. Hun twee afstudeerwerken, [A SEQUENCE III] en Drift (I) (deze laatste in samenwerking met Thomas Bîrzan), werden geselecteerd door verschillende internationale festivals, waaronder het dansplatform Aerowaves (2019), dat 'het meest veelbelovende nieuwe werk van opkomende danskunstenaars in Europa toont'.

Zijn debuutwerk, El cantar del playo or… a song is a rose is a thorn (2022), werd in 2020 bekroond met de Roel Verniers-prijs van Het Theaterfestival voor 'creatieve ideeën en nieuw podiumtalent'.

In 2023 cureerde Mario de eerste editie van de Culo shaking night… ’til tears get dry in Kaaitheater, een nightlife-evenement geïnspireerd door familiefeesten in Latijns-Amerika, waar het publiek, vergezeld van eten, drank, een kitscherig decor en muziek, artiesten kan ontmoeten wiens werk verhalen rond queerness en Latijns-Amerikaanse thema’s activeert.

Projecten