Record

Waarover droomt een hikikomori als hij slaapt? Hoe ziet hij de buitenwereld? Hoe vaak kan iemand vallen in een uur? Welk record zou een stuntvrouw vestigen in het vallen en opstaan en vallen en opstaan en vallen en opstaan? In performanceproject Record, met de personages van een hikikomori (een sociale kluizenaar) en een stuntvrouw, wil Francesca Grilli de delicate en kwetsbare manier van leven presenteren die typisch is voor de adolescentie – een leeftijd die balanceert tussen het verlangen zich in het leven te storten en het verlangen zich eruit terug te trekken.

Project picture

Terwijl een stuntvrouw het risico neemt te sterven, maar haar extreme acties overleeft, vermijdt een hikikomori het risico van de dood door volledige inactiviteit en het afwijzen van elke sociale uitdaging. De hikikomori leeft de meest extreme eenzaamheid, omdat hij de mogelijkheid van mislukking als ondraaglijk ervaart. Toch droomt en voelt hij, neemt hij deel aan het leven. In minder ernstige gevallen handelt een hikikomori in de wereld via een avatar, een alternatief lichaam, een krachtig alter ego dat hem vervangt bij “gevaarlijke” activiteiten. De avatar is een soort denkbeeldige stuntdubbelganger die avonturen beleeft in zijn plaats. De hikikomori en de stuntvrouw zijn de twee zijden van hetzelfde conflict, en de adolescentie is met beide verbonden. In een maatschappij waar dood en mislukking twee van de grootste taboes zijn, staan tieners op het punt in het leven te springen en het risico te nemen, maar zijn ze tegelijkertijd bang om zich bloot te geven in de wereld.

In Record zingt een koor van tieners een compositie van teksten geïnspireerd door de bekentenissen van een hikikomori. De voorstelling is gefocust op één enkele handeling: vallen en weer opstaan – en bij elke uitvoering proberen een nieuw record te breken. Een handeling die het moment weerspiegelt waarin we leven, waarin we allemaal betrokken zijn, met tegenslag en vreugde, gemengde gevoelens en verbijstering.

Kunstenaar

Residenties

13.12.2022 - 24.12.2022

Kaaistudio's

07.11.2022 - 12.11.2022

workspacebrussels

10.01.2022 - 23.01.2022