Soma

Coproductie 2018

Soma is deel drie in Oona Libens' serie van poëtisch-wetenschappelijke voorstellingen over dwingende maar vrij onbekende werelden. Na het universum en de zee neemt ze in Soma de vertrouwd maar vreemd genoeg onbekende microkosmos van het menselijk lichaam over.

Oona Libens - Soma 16:9

De gebruikte techniek speelt een grote rol; deze is compromisloos tactiel en analoog. Het korporale en materiële zijn traag en aarzelend - in tegenstelling tot de altijd aanwezige en vluchtige digitale technologie.

De geschiedenis van de anatomie, moderne beelden van het lichaam en futuristische visies op een mens zonder lichaam worden gecombineerd in een geïllustreerde wetenschappelijke lezing, een reflectie over wat het betekent om mens te zijn. Tijdens de lezing wordt het lichaam ziek. Zowel lichamelijke als geestelijke symptomen van moderne ziekten en aandoeningen komen aan het licht. Als we de metafoor van het lichaam gebruiken als een spiegel van de maatschappij, wat geven deze symptomen dan aan? Zijn het tekenen van een onhoudbare toestand? Zijn ze een protest van het lichaam tegen de invloed die de maatschappij op hen uitoefent?

Concept: Oona Libens — Performance: Nina de Vroome, Oona Libens — Dramaturgisch advies: Charlotte de Somviele — Assistent: Emily Dhaene — Muziek: Alexander Lindström, Oona Libens, Simon Halsberghe — Co-productie: workspacebrussels, Het Bos — Met steun van: De Vlaamse Gemeenschapscommissie, de stad Malmö, The Swedish Arts Council (Konstnärsnämnden), les ateliers claus, Inter Arts Centre Malmö — Met dank aan: Dr. Bodham, Sarah Oyserman, Jonathan Beaton, Emmily Dhaene, Simon Halsberghe, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis Brussel (Royal Museums for Art and History Brussels)

Kunstenaar

Residenties

17.10.2018 - 27.10.2018
workspacebrussels
31.07.2018 - 11.08.2018
Kaaitheater

Afgelopen voorstellingen

Soma

30.11.2018 20:00 - 21:00
1.12.2018 20:30 - 21:30