Trieb

Coproductie 2021

Liza zal een onderzoeksproces starten voor een solowerk Trieb. Ze zal zich richten op het onderscheid tussen figuratieve en letterlijke taal en de daaruit voortvloeiende relatie tot de dans.

Project picture Liza Baliasnaja

Vertaald uit het Duits staat Trieb voor impulsen, gedrevenheid, instincten, levenskwaliteiten die zich aan de andere kant van de westerse opvatting van de mens bevinden. Trieb verlaten betekent boven de passies uitstijgen in de ruimte van de rede die door de rationaliteit wordt geregeerd. In het werk stel ik een kritische vraag aan een traditie van westers denken die is opgebouwd op de gewelddadige scheiding tussen zin en zinloosheid.

In Trieb wordt de esthetische kritiek op het humanisme door een nauwkeurig onderzoek van een mes gedragen. Het mes is veruit het oudste object van de westerse beschaving en staat centraal in ons conceptueel begrip van de menselijke natuur. Het mes scheidt de mens van de natuur en laat hem toe deze te domineren, vorm te geven voor zijn eigen belang, en alleen datgene te onttrekken wat nuttig of productief is, en de rest achter zich te laten. Op deze manier is de uitvinding van een mes een symbolische stap naar een levenswijze die gestructureerd is in termen van efficiëntie door middel van geweld.

In het onderzoek stel ik de volgende vragen: Hoe groot is de impact van een mes op de menselijke verbeelding? Wat zijn de metaforen met betrekking tot scherpte die we afleiden uit de kwalitatieve eigenschappen van een mes? Zou ons lichaam anders evolueren bij afwezigheid van messen in de loop van de geschiedenis? Wie is een vrouw/man die geen gereedschapsmaker is? Hoe is haar/zijn taal? Hoe is haar/zijn ethiek?

Idee en performance: Liza Baliasnaja - Artistiek advies: Alissa Sneider en Stefan Govaart - Mogelijk gemaakt door: Workspacebrussels, Kunstencentrum BUDA, Kanuti Gildi Saal, Kunstenwerkplaats - Ondersteund door: Lithuanian Culture Council

Kunstenaar

Residenties

01.12.2020 - 13.12.2020

Kaaitheater

21.09.2020 - 29.09.2020

Kaaistudio's

09.09.2019 - 13.09.2019
Ultima Vez
19.08.2019 - 01.09.2019
Kaaitheater