Benjamin Vandewalle

© Bart Grietens
© Bart Grietens

Bio

Benjamin Vandewalle (1983, België) studeerde aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen en studeerde in 2006 af aan P.A.R.T.S. in Brussel. Al vroeg staat de perceptie centraal in zijn werk. Hij creëert beweging - niet alleen in het lichaam van de uitvoerder maar ook in dat van de toeschouwer. Zijn werk gaat over het delen van nieuwe ervaringen en perspectieven met een groot publiek.

Voor de performances Birdwatching (2009) en One/Zero (2011) werkte hij nauw samen met beeldend kunstenaar en scenograaf Erki De Vries. In 2012 stapte hij uit de black box de publieke ruimte in. Zijn mobiele performance Birdwatching 4x4 was een festivalfavoriet onder publiek en critici en toerde meerdere seizoenen lang. Op dit moment toert Benjamin met zowel de intieme installatie Inter-view (2013) als met de geluidschoreografie Hear (2016). Voor beide stukken werkt hij nauw samen met lokale deelnemers. Benjamin werkt ook aan verschillende nieuwe installaties en voorstellingen voor de openbare ruimte.

Benjamin Vandewalle is geïnteresseerd in danseducatie en is een toegewijde leraar voor kinderen, amateurs, studenten en professionals. Hij was gastdocent aan het KASK en MUDA en creëerde ook een gastchoreografie voor Passerelle (Kortrijk, BE). Hij werkte samen met de dansschool Nyakaza in Zuid-Afrika, lanceerde het project Comfusao in Mozambique en begeleidde een groep P.A.R.T.S. dansstudenten tijdens een uitwisselingsproject in Senegal. Samen met filosoof Jan Cnops en een groep schoolkinderen uit Molenbeek (Brussel) maakte hij de documentaires (un)usual en Movements.

Benjamin Vandewalle is Artist in Residence in het Kaaitheater van 2017 tot 2021.

Projecten & voorstellingen