Kurt Vandendriessche

Foto Kurt

Bio

Kurt Vandendriessche (1975) is acteur, danser, performer en scenograaf.

Hij werkte voor televisie, de filmindustrie en als onafhankelijk podiumkunstenaar, zowel als freelance performer, als in het creëren van werk door middel van samenwerking.

Samen met Charlotte Vanden Eynde creëerde hij MAP ME, een intimistische evocatie van de cyclus van het leven, die de choreografieprijs van de SACD won en uitgebreid toerde door Europa en de Verenigde Staten. Met Dolores Bouckaert ontwierp hij verschillende voorstellingen en installaties, en verzorgde hij het video- en lichtontwerp en de dramaturgische ondersteuning voor haar laatste stuk GALOP. Voor verschillende producties vervoegde hij Troubleyn, het gezelschap van Jan Fabre, waar hij o.a. de rol van Prometheus speelde in PROMETHEUS: Landscape II. Verder werkte hij samen met Jan Decorte, Emio Greco, enzovoort. In 2012 speelde hij een van de hoofdrollen in WELCOME HOME, de debuutfilm van Tom Heene, die werd geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Venetië. Doorheen zijn carrière deed hij aan poppenspel, straattheater, experimenteel video-ontwerp en heeft hij een algemene ervaring in vele domeinen van de kunsten, geleid door een verlangen om te versmelten en beïnvloed te worden door een breed ervaringsdomein.

Hij nodigde in 2017 Sibran Sampers en Jürgen de Blonde uit om samen met hem een project te starten onder de titel THE BODY ELECTRIC (verwijzend naar Walt Whitman's I sing the body electric).

Het initiatief was een poging om zijn persoonlijke ervaringen te herbronnen, zowel als toeschouwer, als in het op het podium staan, die behoefte hebben aan reductie van context en betekenis. Misschien als een manier om de geest te bevrijden van opgelegde paradigma's om te experimenteren met vorm, materie en definitie als de normen van een universele verbondenheid. Sindsdien hebben ze performatieve happenings gepresenteerd, niet-gestemde audiovisuele zintuiglijke ervaringen, die tot doel hadden de perceptie van basisfenomenologieën te delen, aanvankelijk vertrekkend van eenvoudige principes van moleculair koken, later evoluerend naar een macro-/microscopische vorm van land art.

Projecten & voorstellingen