Open Call Cultureghem

Workspacebrussels en Cultureghem lanceren een open call voor een artistieke onderzoeksresidentie in de publieke ruimte van Abattoir in Anderlecht in 2024

Cultureghem 16:9

Workspacebrussels en Cultureghem bieden een kleine residentieruimte aan op de site van Abattoir in Anderlecht: een container met zicht op de schoonste markt van Brussel.

Abattoir is een bijzondere plek. Hier worden veel maatschappelijke kwesties bijzonder tastbaar: van (kans)armoede en gebrek aan ruimte, tot werkloosheid en toegang tot onderwijs. Deze kwesties worden hier concreet in de verhalen van erg uiteenlopende mensen, die zich dagelijks inzetten voor hun wijk.

(Toegang tot) Voedsel zit in het DNA van de site. Van een wekelijkse markt met meer dan 100.000 bezoekers en een slachtlijn, via vegan opwarmmaaltijden en de productie van miso, tot het kweken van fruitvliegjes die een aqua ponic-boerderij bedienen: deze site biedt het allemaal.

Workspacebrussels en Cultureghem gaan samen op zoek naar een kunstenaar die graag met deze unieke plek in interactie wil gaan. Met alle unieke mensen die hier rondlopen. Want het is een wonderbaarlijke site, te midden van een van de meest besproken wijken van onze stad, Kuregem. Wij zijn op zoek naar een kunstenaar die tijd wil vrijmaken voor ontmoeting, interactie, botsing.

Over Cultureghem

De 40.000 m2 van Abattoir in Anderlecht ontvangt wekelijks 100.000 mensen tijdens haar verschillende markten. Cultureghem vzw boort het potentieel van deze bruisende ontmoetingsplek aan door middel van projecten als KETMET, het grootste overdekte speelplein van Brussel op woensdag, en DREAMKITCHEN, samen koken met de onverkochte groenten en fruit van de markt en eten onder het mooiste dak van de stad.

Cultureghem is een zoektocht naar de invulling van publieke ruimte. Een klaslokaal, een speelplaats, een voetbalveld, een keuken, een stadsliving… En vanaf 2024 ook een residentieplek. Cultureghem zet in op het versterken van de mensen die hier wonen en verwijlen, op het uitbreiden van hun netwerk, op het helpen vertalen van hun verhalen naar een breder publiek.

Over de residentie

De residentie staat open voor individuele kunstenaars uit de podiumkunsten (theater, dans, performance, cross-overs) die wonen of verblijven in België. We vragen kandidaten om te motiveren waarom zij een residentie in de context van Abattoir in Anderlecht belangrijk vinden en hoe ze de mogelijkheden van de site linken aan hun eigen werk.

Workspacebrussels en Cultureghem bieden een residentie-container op de site van Abattoir (Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht): een werkplek met verwarming en airco die je inricht zoals je wilt, met toegang tot water en sanitair vlakbij (niet in de container), zonder wifi. We voorzien een verloning die overeenkomt met het bedrag voor één voltijdse maand volgens de CAO podiumkunsten, PC 304.

Cultureghem is géén plek die exclusief aan de kunsten wordt gewijd, maar een plek om te delen met tal van andere realiteiten. Je wordt uitgenodigd om volop deel te komen uitmaken van de (gelaagde) realiteit van deze unieke site in de stad.

Open call

Er werd een open call gelanceerd op vrijdag 8 september 2023. De deadline om aan te vragen was zondag 5 november 2023. Deze open call is afgesloten. Alle kandidaten ontvangen een antwoord per e-mail tegen woensdag 20 december 2023.