Open call voor studioresidenties

De open call voor studioresidenties in seizoen 2024-2025 staat nu online

DA1 F2 F98 1 D91 427 A 8 ACA 6 D2 C593 BEE78 1 201 a

Via een jaarlijkse open call worden kunstenaars uitgenodigd om een idee, onderzoek of project met ons te delen. De geselecteerde kunstenaars kunnen rekenen op studioruimte binnen het residentieprogramma.

Voor wie?

Het residentieprogramma is gericht op Belgische en internationale kunstenaars die werken binnen de podiumkunsten in de brede zin van het woord (dans, performance, theater, cross-overs met andere disciplines). We ondersteunen zowel onderzoek als creatie.

Periode

In deze ronde kun je een studio aanvragen voor het seizoen 2024-2025, dat loopt van midden augustus 2024 tot midden juli 2025. Eens je project is geselecteerd, brengen we de noden van je project in kaart en bekijken we samen met jou wat mogelijk is.

Wij werken in het seizoen met twee residentieblokken:

 • Het eerste blok loopt van midden augustus 2024 tot eind december 2024. De residenties die doorgaan in deze periode worden in maart 2024 vastgelegd.
 • Het tweede blok loopt van begin januari 2025 tot midden juli 2025. De residenties die doorgaan in deze periode, worden in september 2024 vastgelegd.
 • Tijdens de selectie worden reeds voor beide residentieblokken projecten geselecteerd, er volgt dus geen extra open call voor het tweede blok.

Wij bieden geen residenties aan tussen midden juli en midden augustus, en tijdens de kerstvakantie.

Wat kan workspacebrussels (wel en niet) bieden?

 • Studioruimte: eens je project is geselecteerd, zoeken we samen naar een geschikte ruimte in de gevraagde periode(s). Dankzij onze partners beschikken we elk jaar over een aantal weken studioruimte op verschillende plekken in de stad. De kalender is elke maand anders, dus de planning wordt opgemaakt volgens de beschikbaarheden. Bekijk de studio's hier.
 • Technisch materiaal: de studio's zijn niet technisch uitgerust of ondersteund. Waar mogelijk voorzien we wel een basis aan technisch materiaal, zoals een geluidsinstallatie, microfoon of projector.
 • Overnachting: we bieden enkel overnachting aan buitenlandse kunstenaars of teamleden. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de beschikbaarheden in ons guesthouse, waar we beschikken over twee slaapkamers met telkens twee enkele bedden. Een babybedje is ook aanwezig.
 • Budget: we voorzien een forfaitaire vergoeding voor reiskosten en lunch. Het bedrag wordt berekend op basis van het aantal teamleden en het aantal residentiedagen.
 • Deelmoment: als je dat wenst, kun je je onderzoek, praktijk of werk delen met het team en/of de mederesidenten aan het einde van je residentie. Dit kan ook de vorm aannemen van een (semi)publieke try-out.
 • Lunch: op dinsdag worden alle residenten die op dat moment aan het werk zijn in de studio's uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch.
 • Onze bibliotheek staat open voor alle residenten en wordt aangevuld op basis van hun suggesties.

Hoe aanvragen?

Om een residentie aan te vragen, verwachten we dat je enkele vragen beantwoordt over jezelf en over je artistiek plan voor de residentie. Alle vragen vind je in het online aanvraagformulier onderaan deze pagina. Dit aanvraagformulier moet volledig worden ingevuld en bestaat uit drie delen:

 • praktische vragen: studio, data, techniek, team...
 • artistieke vragen: artistieke praktijk, plan voor de residentie
 • documentatie: website, videolinks, portfolio

Het tweede deel (de artistieke vragen) kun je ofwel schriftelijk beantwoorden, ofwel via een audio- of video-opname waarin je dezelfde vragen mondeling toelicht. We lezen of beluisteren je graag in het Nederlands, Frans of Engels. De lengte van de antwoorden is beperkt:

 • schriftelijk: de maximum lengte per antwoord is aangegeven in het formulier
 • mondeling: gelieve de vragen te beantwoorden via een opname van max. 5 minuten (langere opnames zullen niet worden beluisterd)

Deadline

De open call wordt gelanceerd op maandag 2 oktober. Je kunt je formulier invullen, bewaren en/of aanpassen tot zondag 3 december 2023 om 22u. Op dat moment wordt het online systeem afgesloten. Zorg er dus zeker voor dat je voor de deadline op 'verzenden' klikt. Na de deadline worden geen aanvragen meer aanvaard.

Selectie

De selectie van artistieke voorstellen gebeurt door het team van workspacebrussels en een aantal kunstenaars die ons versterken als externe juryleden. In de selectie besteden we aandacht aan het vernieuwende of experimentele karakter van het project, de diversiteit binnen het programma, en de haalbaarheid van het voorstel binnen de Brusselse context. We selecteren 15 tot 20 projecten. Alle kandidaten ontvangen een antwoord per e-mail op donderdag 1 februari 2024.

Vragen?

Stuur een mail naar de coördinator via elke@workspacebrussels.be.