Open call voor studioresidenties

Lees meer over onze jaarlijkse open call voor studioresidenties

DA1 F2 F98 1 D91 427 A 8 ACA 6 D2 C593 BEE78 1 201 a

Via een jaarlijkse open call worden kunstenaars uitgenodigd om een idee, onderzoek of project met ons te delen. De geselecteerde kunstenaars kunnen rekenen op studioruimte binnen het residentieprogramma.

Voor wie?

Het residentieprogramma is gericht op Belgische en internationale kunstenaars die werken binnen de podiumkunsten in de brede zin van het woord (dans, performance, theater, cross-overs met andere disciplines). We ondersteunen zowel onderzoek als creatie.

Periode

Elke jaar in de herfst wordt een open call gelanceerd voor residenties die plaatsvinden in het seizoen erop. De open call van oktober 2023 was bijvoorbeeld bedoeld voor kunstenaars die een residentie zoeken in seizoen 2024-2025.

We zijn gesloten tussen midden juli en midden augustus, en in de kerstvakantie.

Wat kan workspacebrussels (wel en niet) bieden?

  • Studioruimte: eens je project is geselecteerd, zoeken we samen naar een geschikte ruimte in de gevraagde periode(s). Dankzij onze partners beschikken we elk jaar over een aantal weken studioruimte op verschillende plekken in de stad. De kalender is elke maand anders, dus de planning wordt opgemaakt volgens de beschikbaarheden. Bekijk de studio's hier.
  • Technisch materiaal: de studio's zijn niet technisch uitgerust of ondersteund. Waar mogelijk voorzien we wel een basis aan technisch materiaal, zoals een geluidsinstallatie, microfoon of projector.
  • Overnachting: we bieden enkel overnachting aan buitenlandse kunstenaars of teamleden. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de beschikbaarheden in ons guesthouse, waar we beschikken over twee slaapkamers met telkens twee enkele bedden. Een babybedje is ook aanwezig.
  • Budget: we voorzien een forfaitaire vergoeding voor reiskosten en lunch. Het bedrag wordt berekend op basis van het aantal teamleden en het aantal residentiedagen.
  • Deelmoment: als je dat wenst, kun je je onderzoek, praktijk of werk delen met het team en/of de mederesidenten aan het einde van je residentie. Dit kan ook de vorm aannemen van een (semi)publieke try-out.
  • Lunch: op dinsdag worden alle residenten die op dat moment aan het werk zijn in de studio's uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch.
  • Onze bibliotheek staat open voor alle residenten en wordt aangevuld op basis van hun suggesties.

Hoe aanvragen?

Om een residentie aan te vragen, verwachten we dat je enkele vragen beantwoordt over je artistieke praktijk en over je plan voor de residentie. Alle vragen vind je in een online aanvraagformulier dat twee maanden voor de deadline wordt gepost op deze pagina.

Deadline

De meest recente open call werd gelanceerd op maandag 2 oktober 2023 en afgesloten op zondag 3 december 2023. Alle kandidaten ontvangen een antwoord per e-mail op donderdag 1 februari 2024.

De volgende open call is voorzien in de herfst van 2024, voor residenties die zullen plaatsvinden in seizoen 2025-2026.

Selectie

De selectie van artistieke voorstellen gebeurt door het team van workspacebrussels en een aantal kunstenaars die ons versterken als externe juryleden. In de selectie besteden we aandacht aan het vernieuwende of experimentele karakter van het project, de diversiteit binnen het programma, en de haalbaarheid van het voorstel binnen de Brusselse context. We selecteren in elke ronde zo'n 15 tot 20 projecten.

Vragen?

Stuur een mail naar de coördinator via elke@workspacebrussels.be.