BRUT

Coproduction 2024
© Olesia Bachynska
© Olesia Bachynska

Gevoed door persoonlijke ervaringen raakte Kinga Jaczewska gefascineerd door de letterlijke en figuurlijke betekenis van grijs binnen de westerse context. Ze is zich gaan interesseren voor de gangbare betekenis van grijs binnen de kapitalistische cultuur, de verschillende poëtica's die ermee gepaard gaan en de relatie en afhankelijkheid van grijs tegenover expressie en kleur, wat ze onderzocht in haar eerdere werken zoals Grey, Time It Takes of Gabriel.

Deze keer, met BRUT, durft Jaczewska uit te gaan van een persoonlijker en daardoor letterlijker uitgangspunt dan voorheen - het brutalisme. Brutalisme als een architectonisch genre, maar ook als een sociaal systeem en ideologie die het ooit vertegenwoordigde en die contrasteert met de twijfelachtige schittering van het hedendaagse kapitalisme.

Met een focus op functionaliteit, opzettelijke eenvoud en een radicale benadering van vorm en minimalistische constructies die Jaczewska ontleent aan de brutalistische ideologie, verkent BRUT de relaties tussen individu en collectief, expressionisme en béton brut, beperking en vrijheid. Door te weigeren te representeren en door het gewone centraal te stellen, wil Jaczewska haar eigen begrip van het spectaculaire in vraag stellen.

Concept & choreografie: Kinga Jaczewska - Performers: Anne-Lene Nöldner, Maisie Woodford, Kinga Jaczewska - Geluid: Raphael Malfliet - Licht & scenografie: Allicht (Emily Poelemans, Sander Salden) - Dramaturgie: Kasia Torz - Visuele regie & kostuums: Angela Vanderstraeten - Grafisch ontwerp: Оlesia Bachynska - Partners: kunstcentrum Nona, Mechelen, KAAP, workspacebrussels, WpZimmer, C-TAKT, corso

Kunstenaar

Residenties

27.02.2024 - 05.03.2024

Kaaistudio's

26.01.2024 - 02.02.2024

Kaaistudio's

15.01.2024 - 19.01.2024

Kaaistudio's