Cascade

November 2019, La Poderosa, Barcelona:

Tijdens een workshop met Quim Bigas hebben we de archieven van La Porta, een collectief en performanceruimte in Barcelona die in 2012 is ontbonden, uitgepakt. Als jonge kunstenaar uit Barcelona was ik verrast om te ontdekken hoe La Porta een overvloed aan alternatieve culturele levendigheid naar de stad had gebracht: door de festivals en de contexten die het genereerde, maar ook door de kunstenaars, praktijken en mogelijkheden die het samenbracht.

Dit alles was mij - en andere kunstenaars van mijn generatie - slechts 8 jaar na de ontbinding van La Porta onbekend. Zelfs binnen de economische schaarste waarin dit zich afspeelde, vraag ik me af wat onze ervaring van het culturele landschap in de stad, en onze dromen als kunstenaars, zou zijn geweest als we in contact waren geweest met zo'n beeld van alternatieve culturele rijkdom in onze directe omgeving.

Het besef hoe deze alternatieve gemeenschap (en dus ook andere) onzichtbaar voor de jongere generatie heeft gefunctioneerd, is voor mij een symptoom van het feit dat de jonge generatie van opkomende kunstenaars en de onafhankelijke, alternatieve kunstenaars die onze directe voorgangers zijn, elkaar - om verschillende redenen - niet kennen.

Wanneer er sprake is van intergenerationele onwetendheid, is er een verlies: een hele reeks van informatie en kennis die gebaseerd is op strategieën, gevechten, lessen die niet kunnen worden overgedragen. Het verlies is tweeledig, aangezien de nieuwe generatie niet kan leren van de vorige generatie, en de meer ervaren generatie - die nog steeds nieuwe energieën nodig heeft om hun beweging voort te zetten - hun informatie niet kan overbrengen en hun posities niet kan bestendigen.

Cascades is een audiovisueel project dat voorstelt om te documenteren hoe de kunstenaars van de alternatieve podiumkunsten de afgelopen 20 jaar in Barcelona / Catalonië / Spanje hebben gewerkt, zich hebben verzet en een artistieke gemeenschap hebben gevormd. Door de ogen, lichamen en praktijken van 6 kunstenaars zal ik ervaren wat de werkomstandigheden in de sector in deze periode zijn geweest, evenals de strategieën die de kunstenaars hebben gesmeed om te blijven werken en contexten voor zichzelf te genereren.

Het doel is om een generatie van onafhankelijke kunstenaars te visualiseren die zichzelf hebben opgebouwd en georganiseerd voordat een jongere generatie arriveerde, om hun strijd te begrijpen (aangezien wij ze erven), en om deze informatie door te geven aan jongere lichamen met als doel inspiratie, voortdurende verbeelding en toekomstige organisatie.

Concept, onderzoek en creatie: Júlia Rúbies Subirós in samenwerking met La Poderosa (Barcelona), bijgestaan door Quim Bigas Bassart en Federico Vladimir Strate — Met steun van: the Ayudas Injuve para la Creación Joven 2020/2021, La Poderosa, workspacebrussels.

Kunstenaar

Residenties

04.01.2021 - 10.01.2021

workspacebrussels