GRAY

Eleonore Van Godtstenhoven - Gray 16:9

GRAY is een project dat zal draaien rond de ideeën en persona van de Ierse architecte en designer Eileen Gray. Ze was een getalenteerde eigenzinnige kunstenaar met diverse talenten die niet graag in de schijnwerpers stond. Begonnen in het Parijs van de jaren ‘20 als jonge designer groeide ze al snel uit tot een autonoom ‘self-made’ architecte. Ze was bevriend met publiekslieveling Le Corbusier die haar hielp met ontwerpen. Haar eerste succesvolle project was de villa E1027 aan de Côte d’Azur, die nog steeds bezocht kan worden.

Le Corbusiers ego werd gekrenkt door de vernieuwende stijl en aanpak van deze villa. Hij ontwikkelde een obsessie met deze plek en bouwde een eigen ‘cabanon’ bovenaan de site met zicht op de villa. Eileen brak met haar man Jean Badovici en trok dieper het Franse binnenland in om er een nieuwe villa te bouwen. Tijdens Eileens afwezigheid beschilderde Le Corbusier de witte muren van de villa met tekeningen en liet dit vastleggen op beeld. Door deze toevoeging zal de villa decennialang uitgegeven worden als zijn werk.

Grays levensverhaal vormt een interessante metafoor om de problemen die we vandaag nog steeds voelen rond gendergelijkheid, auteurschap en het vinden/opeisen van een plek of ruimte bloot te leggen. De geschiedenis blaakt van dit soort wegmoffelen van vrouwelijke kracht en uitbuiting. De tekst van GRAY is een dialoog tussen verschillende stemmen die met en door dit verhaal (en de nog steeds vernieuwende ideeën van Eileen Gray) op zoek gaan naar een vorm om samen een ruimte te delen.

Tekst: Eleonore Van Godtsenhoven – Spel: Carine van Bruggen, Timo Sterckx, Eleonore Van Godtsenhoven – Scenografie: Shervin/e Sheikh Rezaei – Dramaturgie: Simon Baetens – Metd ank aan: Isaline Raes, Evelien Bracke, Designmuseum Gent, workspacebrussels , CAMPO

Residenties

01.07.2024 - 10.07.2024

workspacebrussels

13.11.2023 - 02.12.2023

workspacebrussels

02.05.2023 - 14.05.2023

workspacebrussels