HOLDERS

Coproduction 2025
© Boris Bruegel
© Boris Bruegel

In HOLDERS wordt het ouder wordende lichaam via een experiment met beweging en textiel uitgenodigd om te onderzoeken hoe het ongrijpbare domein van het geheugen kan worden uitgedrukt en gedeeld door middel van performativiteit. Het ambacht van breien wordt ingezet om herinnering en vergetelheid fysiek te representeren.

Het geheugen is een dynamische realiteit die volgens eigen regels werkt. In onze geest is de geheugenruimte in voortdurende creatie, transformatie en aftakeling, waarbij de elasticiteit van de wanden de kostbare inhoud vasthoudt. Herinneringen vervormen en evolueren, hun materie wordt gerecycled, hun details gefragmenteerd, uitgezet of ingekrompen tot een minimale essentie. Textiele verkenningen krijgen vorm in het breien met stof, een visuele metafoor voor de processen van herinneren en vergeten. Breien is een herinnering ophalen, afbreien is vergeten. Of is vergeten een veel te moeizaam en uitdagend proces om vergeleken te worden met de moeiteloze handeling van het ongedaan maken van werk?

Francesca Chiodi Latini wil met HOLDERS oudere gemeenschappen bereiken en versterken door haar somatische en artistieke kennis te delen. Perfomativiteit is een middel om toegang te krijgen tot het eigen geheugen en de eigen ervaring met lichamelijk en geestelijk bewustzijn. Het resultaat is een ontroerende en ontwapenende transgenerationele uitwisseling die de archetypes van de grootmoeder, de moeder, de zoon en dochter, de leraar, de leerling en de danser doet vervagen.

Er ontstaat een circulair leerproces dat een nieuwe collectieve praktijk creëert die Francesca's choreografische methode dichter bij een benadering brengt die is gebouwd op community. Het onderzoek omvat een nauwe samenwerking met textiel- en beeldend kunstenaar Miguel Peñaranda Olmeda en muzikanten Kris Vanderstraeten en Ruben Machtelinckx.

Concept, choreografie & beeldende regie: Francesca Chiodi Latini - Regieassistentie, dramaturgie & kostuums: Miguel Peñaranda Olmeda - Cocreatie & performance: Maria Fernanda Aguiar de Arêde, Jeannine Titeca, Joske Vander Biest, Lief Weuts - Muziek: Kris Vanderstraeten & Ruben Machtelinckx - Artistiek advies: Dan Mussett - Video: Henri Ardui / studio orbit - Foto's: Boris Bruegel - Residentiepartners: wpZimmer, de Warande, fAMEUS, KAAP, De Singel, STUK, workspacebrussels - Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap

Residenties

26.03.2024 - 05.04.2024

Kaaistudio's

Afgelopen events

HOLDERS

20.04.2024 16:00 - 17:15
21.04.2024 15:30 - 16:45