Let Me Make Myself Clear

rile* nodigt Rachel Levitsky en Nathalie Rozanes uit voor een avond vol lezingen en presentaties.

Nathalie Rozanes & Rachel Levitsky - Let me make myself clear 16:9

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Belladonna* Collaborative, een feministisch uitgeverscollectief uit New York, zal Rachel Levitsky een presentatie geven over de Anarcho-feministische institutionele geschiedenis aan de hand van een essay dat ze momenteel schrijft over de geschiedenis van Belladonna* Collaborative.

Nathalie Rozanes
zal fragmenten voorlezen uit haar voorstellingen March (forthcoming).

Rachel Levitsky
zal voorlezen uit haar aankomende boek Dog Walk (Split Level Press) met werk uit zowel Existing Condition als Against Travel.

Belladonna*

Belladonna* Collaborative is een feministisch avant-gardistisch collectief, opgericht in 1999 door Rachel Levitsky. Belladonna* begon als een lees- en salonserie bij Bluestocking's Women's Bookstore aan de Lower East Side in New York City. In juni 2000 begon Belladonna*, in samenwerking met Boog Literatuur, met het uitgeven van gedenkwaardige 'chaplets' (gedefinieerd als korte 'chaplets' van direct schrijf- of work-in-progress') van het werk van de lezers. Deze serie gaat vandaag de dag nog steeds door en zit al voorbij #200.

In 2019 is het 20 jaar geleden dat de Belladonna* missie werd gelanceerd om het werk te promoten van vrouwelijke* en feministische schrijvers die avontuurlijk, experimenteel, politiek betrokken, multicultureel, multigendered, onmogelijk te definiëren, onvoorspelbaar en gevaarlijk zijn met taal. Belladonna* zet zich in voor het publiceren en opbouwen van een literaire gemeenschap onder als vrouw-identificerenden en LGBTQIA+ auteurs die off-center schrijven, en die werk produceren dat politiek en kritisch is; situationeel in plaats van plotgedreven; inter-subjectief, performatief, of getuige in plaats van persoonlijk onthullend; werk dat de grenzen en binaries van het literaire genre en artistieke velden overstijgt, en dat het genderbinaire in vraag stelt.

rile*

rile* is een boekhandel en projectruimte voor publicatie en performance. rile* houdt zich bezig met poëzie, theorie, choreografie, het schrijven van kunstenaars en diverse andere op tekst gebaseerde experimenten. rile* organiseert performances, ontmoetingen, lanceringen, lezingen en workshops.

Rile is het basiswoord voor stilte in Láadan, een feministisch geconstrueerde taal, ontwikkeld door Suzette Haden Elgin in 1982. Láadan is specifiek ontworpen om te bepalen of de ontwikkeling van een taal gericht op het uitdrukken van de opvattingen van vrouwen een cultuur zou vormen; een ondergeschikte hypothese was dat westerse natuurlijke talen wellicht beter geschikt zijn om de opvattingen van mannen dan vrouwen naar voren te brengen. De taal werd opgenomen in haar sciencefiction Native Tongue serie. Láadan bevat een aantal woorden die gebruikt worden om ondubbelzinnige uitspraken te doen over hoe men zich voelt over wat men zegt. Volgens Elgin is dit bedoeld om de beperkingen van de mannentaal voor vrouwen tegen te gaan, die gedwongen worden te reageren "Ik weet dat ik dat gezegd heb, maar ik bedoelde dit".

Afgelopen voorstellingen

Let Me Make Myself Clear (WoWmen!)

5.03.2020 20:00 - 21:00