Still Here

Coproduction 2024
IMG 1716

Hoe stroomt en weeft een rivier allianties tussen mensen en niet-mensen? Hebben we andere manieren nodig om zorg te verlenen en gerechtigheid te bewerkstelligen voor de SZenne? Hoe creëren we samen met de SZenne en haar bondgenoten een Living Bill als legitiem gebaar van zorg?

STILL HERE – Een alliantie van zorg voor de SZenne is een nieuwe casestudy van Natural Contract Lab (NCL). Een artistiek engagement op lange termijn tussen 2023-26 zal het mogelijk maken om een systemische relatie te ontwikkelen met het ecosysteem van de rivier en de lokale gemeenschappen, om een alliantie van SZenne guardians te smeden met de ambitie om samen een Living Bill voor de SZenne op te stellen als poging tot wettelijke erkenning in de Belgische grondwet. Het project vindt plaats in Wallonië, Brussel en Vlaanderen – van de bron van de SZenne in Soignies tot de splitsing in het Zennegat in Mechelen.

Gedurende deze jaren zal NCL het water in kaart brengen en de SZenne als entiteit leren kennen door ontmoetingen en uitwisselingen met mensen en soorten die deel uitmaken van het ecosysteem van de SZenne. NCL activeert hun praktijk door middel van publieke momenten in de vorm van 'Walking-with', 'River Agora’s' en 'SZenne Guardian’s Schools'. Het laatste jaar bestaat uit een gebaar van zorg, een ceremonie ter ondersteuning van de heropening van een deel van de SZenne in Brussel aan IJzer.

Natural Contract Lab werd opgericht in 2021 door Maria Lucia Cruz Correia in correlatie met een interdisciplinaire groep, waaronder de SZenne (medestander), vinny jones (zintuiglijke scenografie / dramaturgie), Brunilda Pali (herstelrecht), Lode Vranken (design / filosofie), Margarida Mendes (onderzoek / sonic guidance).

Team: SZenne (medewerker, medestander & reisgenoot), Saartje Monden (River guardian Pedagogies), Flore Herman (artistiek assistent / bemiddelaar), Matteo Deblasio (rivierboot / kleibemiddelaar), Thessa Kruger (stagiair), Marzia Dalfini (design) - Productie: Hiros - Coproductie: VierNulVier, workspacebrussels, Kanal Centre Pompidou, Sint Lucas Antwerpen School of Arts KdG, UGent Research Centre S:PAM (Studies in Performing Arts & Media) - Lokale partners: Gemeenschapscentrum De Rinck, Centre Culturel de Soignies - Met de steun van: Zenne-Archieven van het Rijksarchief Brussel, European Forum for Restorative Justice (EFRJ, Marie Toussaint, Lid van het Europese Parlement / EFA) - Vroegere medewerkers: Marine Calmet (rechten van de natuur), Evanne Nowak (ecologische rouw), de rivieren de Rhone, de Tejo, de Zenne, de Lieve en de Aa & het meer Sejoumi

Residenties

01.05.2023 - 30.06.2025

workspacebrussels

16.02.2021 - 26.02.2021

Kaaitheater

Afgelopen events

Still Here – An Alliance of Care for the SZenne River

20.04.2024 10:00 - 14:00

Brussel