They, Them

"Het is de rol van de ouders om te vechten voor verandering." (Circus of Books)

16 D1 E907 2 B73 434 B BB2 A A5 A06 A5 F8 BEC

Vanuit onze moeder/dochter relatie willen we graag een werk maken rond gender-identiteit en feminisme. De titel THEY/THEM is een verwijzing naar het voornaamwoord voor mensen die zich niet thuis voelen binnen de binaire geslachtsindeling man/vrouw. Voor ons is het een poëtisch concept omdat het een term is die tegelijkertijd de niet-binaire verdeling erkent maar ook een latente polarisatie blootlegt: THEY/THEM betekent ook 'zij die anders zijn'.

"LGBTQ+ staat voor: Lesbisch, Homo, Bi -seksueel, Transgender en Queer. Queer is een overkoepelende term. En de plus staat voor de vele andere genders en seksualiteiten. Ik ben bijvoorbeeld bi en dat betekent voor mij dat ik op jongens, meisjes en non-binaire mensen val. LGBTQ+ is een gemeenschap die wordt gezien als "anders". Maar de gemeenschap is volkomen normaal en streeft ernaar als normaal gezien te worden. Er is al veel verbeterd, maar we worden in veel opzichten nog steeds niet als gelijkwaardig aan heteroseksuele, cis-mensen beschouwd. Er zijn nog steeds veel mensen die niet geaccepteerd worden door familie en vrienden. Hoewel het ook zo is dat sommige kinderen van mijn leeftijd zich deze problematische situatie ten onrechte toe-eigenen, ook al worden ze door hun familie of omgeving geaccepteerd. Of sommige Queer mensen zijn vijandig tegenover mensen die de situatie niet meteen begrijpen of veel vragen stellen." (Lynke-Noi)

Een tweede deel van dit artistiek onderzoek begint met de vraag hoe een jonge vrouw op te voeden. Hoe kan ik als moeder mijn kind bewust maken van bepaalde gevaren zonder haar te vertellen dat haar rok niet te kort en haar lippen niet te rood mogen zijn? Waar liggen onze verantwoordelijkheden als moeders? Hoe kunnen wij bijdragen aan de ontwikkeling van empathische en kritische wezens die complementair zijn aan- en voor elkaar.

"Naar mijn mening is feminisme de strijd om vrouwen en mannen gelijk te zien en gelijk te behandelen. Bijvoorbeeld om hetzelfde betaald te krijgen voor hetzelfde werk of om niet rechtstreeks tegen de man te spreken maar tegen het paar. Om stereotypen een beetje te vervagen, zoals het idee dat mannen meer verstand hebben van auto's, ect. Persoonlijk vind ik ‘catcalling’ niet erg aantrekkelijk. Omdat het meestal niet op een respectvolle manier gebeurt. Aan de andere kant, een beetje aandacht kan nooit kwaad. " (Lynke-Noi)

Research and creation: Kim Snauwaert & Lynke-Noi Buyze — Residency supoort: workspacebrussels

Residenties

08.02.2021 - 21.02.2021

workspacebrussels