Cecilia Lisa Eliceche: Notes on spiritual extractivism in the Flemish dance scene

Coproductie 2022
193 ED300 76 D7 4 E70 B48 E CDA1 E9 A71 A69

Op basis van de tekst On the European Tradition of Stealing van Weichafe Moira Ivana Millán, stelt Cecilia Lisa Eliceche het spiritueel extractivisme door een in Vlaanderen gevestigde choreograaf aan de kaak. Deze performatieve lezing contextualiseert hoe informatie over gestolen dansen van de Mapuche-natie, die werden uitgevoerd voor een Brussels kunstpubliek, een daadwerkelijke Mapuche-gemeenschap bereikte. De Mapuche klaagden deze praktijk van kennisroof aan, maar Vlaamse culturele instellingen wilden deze inheemse stem, die het multiculturalisme en de schijnbare trend van koloniale kunst kwam interpelleren, tot zwijgen brengen. Cecilia deelt haar visie op het belang van eeuwenoude dansen, zowel voor het behoud van kosmisch en tellurisch evenwicht als in de strijd voor rechtvaardigheid op aarde. Mariciwew!

Dancing at the Crossroads (As We Walk)

De afgelopen drie jaar kwamen Fabián Barba, Cecilia Lisa Eliceche, Moya Michael, Sujata Goel, Jolie Reymond Ngemi en Carlos Maria Romero aka Atabey Mamasita regelmatig samen om te schrijven, werken en praten onder de groepsnaam Dancing at the Crossroads (As We Walk).

Alle zes zijn ze dansprofessionals met een migratieachtergrond die op een bepaald moment in Vlaanderen hebben gestudeerd of gewoond, of die daar nog steeds verblijven. Met hun gezamenlijk werk willen ze kolonialisme en racisme in de internationale dansnetwerken van West-Europa onthullen en aankaarten.

De afgelopen twee jaar werden ze ondersteund door workspacebrussels als huiskunstenaars. Na een periode van traag en geduldig werk delen ze hun proces nu met een publiek. Het programma van vijf dagen bestaat uit lezingen, performances en gesprekken.

Van en met: Cecilia Lisa Eliceche – Dans- en zangcoach: Egbomi Nancy de Souza – Ondersteuning grafische en scenische vormgeving: Leandro Nerefuh - Spirituele begeleiding: Nengua Mesoeji (Iraildes Maria da Cunha) - Bijzondere dank aan: Fabián Barba, Atabey Mamasita, Houngan Jean-Daniel Lafontant, Weichafe Moira Ivana Millán, Natalia Brizuela, Angela Moreno, Paulo França – Met de steun van: workspacebrussels

Details activiteit

Data
22.04.2023 | 16:30 - 17:30 Tickets

Duur
60'

Prijs
gratis

Locatie

Kaaistudio's (Brussel)


Discipline

performance / tekstlezing
in het Engels


Meer info

Andere toekomstige activiteiten